Τοποθετήσεις του Οικολογικού Άνεμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 11ης Απριλίου

12/04/2017 στο 10:28 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 11/4/2017 η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Αργυρούδη διατύπωσε τις θέσεις του Οικολογικού Ανέμου όπως συνοπτικά παρουσιάζονται παρακOikologikos-anemos_voreioάτω.

Για την Αναπτυξιακή Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ΟΧΕ στο πλαίσιο του Ε.Π  Β. Αιγαίου 2014-2020, που αφορούσε μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Ψαρά, Οινούσσες, Ικαρία, Φούρνοι-Θύμαινα) Υπερψηφίσαμε την Αναπτυξιακή Στρατηγική των Μικρών Νησιών, ωστόσο δηλώσαμε πως δεν μπορούμε να την φανταστούμε ξέχωρη από την ζητούμενη ακόμα και τώρα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας σε ένα ολιστικό πρόγραμμα που θα αξιοποιήσει , δυνατότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό όλων των νησιών μας. Οι συνθήκες στα νησιά μας είναι οριακές και τέτοιες ολοκληρωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές, φαίνεται να αποτελούν μια ιστορική πραγματικά στιγμή καθώς ανάλογες πηγές χρηματοδότησης πιθανόν να μην μας ξαναδοθούν. Επισημάναμε την ανάγκη διασφάλισης των χρονικών ορίων εντός των οποίων θα υλοποιηθεί ο προγραμματισμός, και την ιεράρχηση των προτάσεων και μελετών,  που θα αφορούν στη διασυνδεσιμότητα, την άρση της απομόνωσης, την ενίσχυση της εικόνας των νησιών και τη συγκράτησης των τοπικών κοινωνιών, με τα εργαλεία των προγραμμάτων που αναφέρονται. Τέτοια προγράμματα όπως η μπλε ανάπτυξη, (με την ολοκληρωμένη διαχείριση και την αειφόρo προσέγγιση του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού), η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προστασία και αξιοποίηση  των πόρων, δεν μπορούν να απέχουν από το σχεδιασμό και την διαχείριση toυ πλαισίου ανάπτυξης και των πιο μεγάλων νησιών της περιφέρειας.

Προτείναμε την δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, παρατηρητηρίου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Β. Αιγαίου , το Πανεπιστήμιο, τους τοπικούς δήμους, την διαχειριστική αρχή και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Αναπτυξιακής Στρατηγικής ΟΧΕ, ώστε ο στόχος μιας τόσο σημαντικής αναπτυξιακής στρατηγικής να οδηγήσει με βεβαιότητα  στην άρση του αποκλεισμού των κατοίκων των μικρών νησιών του Β. Αιγαίου και στην αποτελεσματική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατόπιν έκκλησης για τη σύνθεση Ομάδας Εργασίας για την Οδική Ασφάλεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ξενάκη, προτάθηκε στην περιφερειακή σύμβουλο Γιούλα Αργυρούδη, να συμμετάσχει στην Ομάδα ώστε να αντιμετωπισθεί με γόνιμο διαπαραταξιακό διάλογο και προτάσεις το θέμα της Οδικής Ασφάλειας και της απώλειας ζωών, νέων κατά τεκμήριο συνανθρώπων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή με το σκεπτικό της προσφοράς στην διασφάλιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στο θέμα της έγκρισης σχεδίου δράσης για τον αθλητισμό στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου η πρόταση του Οικολογικού Ανέμου, αφορούσε στον έγκαιρο προγραμματισμό των δράσεων καθώς την 11η Απριλίου συζητάμε, καθυστερημένα, τον προγραμματισμό του Α εξαμήνου. Απαιτείται διαφάνεια του σχεδιασμού, με την υιοθέτηση ενός ανοικτού καλέσματος σε κάθε ενδιαφερόμενο (τοπικά αθλητικά σωματεία, σχολικές, φοιτητικές δραστηριότητες

κλπ) για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης εκδηλώσεων, ώστε να αποτραπεί κάθε υποψία ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων.

Οικολογικός άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: