Συνάντηση Γ. Αργυρούδη με αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη

01/02/2017 στο 10:52 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

 16443447_1282763671759189_1397631298_n

 

Συνάντηση είχε στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Οικολογικού Ανέμου Γιούλα Αργυρούδη με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, όπου συζήτησαν σημαντικά θέματα της Χίου και του Βορείου Αιγαίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Δήμητρα Λυμπεροπούλου και  Ηλίας Γιαννίρης- τέως περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο.

 

Ο κ Τσιρώνης τόνισε ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι να ξεπεραστεί η λογική των επιδοτήσεων, όπως π.χ. στο πετρέλαιο, και να δοθεί προτεραιότητα στην πιστοποίηση- τυποποίηση- συσκευασία- σήμανση- εμπορία- εξαγωγές. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «τι σημασία θα έχει στο μέλλον αν θα δίνεται 0,40 λεπτά επιδότηση για το πετρέλαιο αν ο παραγωγός καταφέρουμε να πουλάει π.χ. το λάδι του 20 και 40 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά αντί για 3 ή 4 ευρώ;»

Επίσης, ανέφερε ότι προτεραιότητα στις πολιτικές του υπουργείου δίνεται στις ομάδες παραγωγών και στις  σχολάζουσες γαίες ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγροτική παραγωγή.

 

Η Γιούλα Αργυρούδη έθεσε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μαστίχα Χίου μετά τις πυρκαγιές αλλά και μετά το νέο συνταξιοδοτικό.

 

Κατηγορηματικός ήταν ο αν. υπουργός για το καθεστώς της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου: «Δεν έχει αρθεί η αναγκαστικότητα στους συνεταιρισμούς που προϋπήρχαν της αλλαγής της συνεταιριστικής νομοθεσίας».

 

Για το νέο συνταξιοδοτικό και τους συνταξιούχους μαστιχοπαραγωγούς ο αν. υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα για μια περίοδο μεταβατικότητας 2-3 χρόνων ώστε να μην σταματήσει η μαστιχοπαραγωγή σε τέτοιες περιπτώσεις μέχρι να κατευθυνθούν τα μαστιχοχώραφα σε μίσθωση ή πώληση. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι, με το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο οι πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί όσο και νέοι αγρότες θα μπορούσαν να ζητήσουν σχολάζουσες γαίες, εκκλησιαστική ή δημόσια γη προς ενοικίαση, προκρίνοντας ο ίδιος ως πολλά υποσχόμενη τη συλλογική μορφή της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το πρόγραμμα νέων αγροτών.

 

Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο αν. υπουργός ανέφερε ότι η περίοδος καταβολής τους έχει πέσει κάτω του ενός χρόνου.

 

Επιπρόσθετα, ο αν. υπουργός ανέφερε ειδικά την αντιμετώπιση της ερημοποίησης  με χλόωση-δάσωση με αγροδασικά-κτηνοτροφικά δέντρα, όπως είναι η χαρουπιά, η βαλανιδιά η τσικουδιά και ότι σύντομα το υπουργείο πρόκειται να αναλάβει δράση για την ερημοποίηση. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Χίο που έχει ερημοποιημένες όπως το Αίπος και άλλες περιοχές στη Βόρεια Χίο.  Το θέμα αφορά την αντιμετώπιση της ερημοποίησης αλλά σχετίζεται και με την απασχόληση ανέργων ή και ενδεχομένως και μεταναστών-προσφύγων σε περίπτωση μακρόχρονης παραμονής τους.

Για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας λόγω του μελιταίου πυρετού και της απαγόρευσης εξαγωγών από τα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ο αν. υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο κινείται στο να γίνονται συχνοί έλεγχοι και ανά νησί.

Τέλος, η Γιούλα Αργυρούδη έθεσε το ζήτημα των προστατευόμενων περιοχών. Ο αν. υπουργός ανέφερε ότι για όλες τις περιοχές Natura της χώρας θα υπάρξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Προεδρικό Διάταγμα και Διαχειριστική Μελέτη για την καθεμία περιοχή αφού έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια για όλη τη χώρα από το ΥΠΕΝ. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι οι Natura θα πρέπει να θεωρούνται όχι μόνο προστατευτικό αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

 

Οι συναντήσεις αυτές της Γιούλας Αργυρούδη εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει της επικείμενης εναλλαγής με τον Βασίλη Μπάλλα στην έδρα του Περιφερειακού συμβούλου στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: