Οι τοποθετήσεις του Οικολογικού Ανέμου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 2/4/2015

08/04/2015 στο 11:53 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

 

ΣάρλιτζαOikologikos-anemos_voreio

Σε σχέση με το ψήφισμα που κατέθεσαν εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Λέσβου για τα «Ιαματικά Λουτρά και το Σάρλιτζα» εμμένουμε στη θέση που είχαμε διατυπώσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβρη του 2014.  Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης και ανάδειξης του ετοιμόρροπου ξενοδοχείου και της λειτουργίας ενός ολοκληρωμένο θερμαλιστικού κέντρου. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου και η γειτνίασή του με τον αρχαιολογικό χώρο θα καταστήσει την υποδομή αυτή αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάδειξης της Λέσβου, αλλά και όλης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε προορισμό ιαματικού τουρισμού. Η περιφερειακή αρχή ενώ έχει δείξει πολιτική βούληση και είχε και υποβάλλει τον Οκτώβριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο προγραμματισμό ενεργειών που θα επέτρεπαν τη λειτουργία των λουτρών ήδη από τον ερχόμενο Μάιο, φαίνεται ότι τώρα περιμένει την πολιτική βούληση άλλων. Καλές είναι οι δηλώσεις προθέσεων, αλλά είναι επιτακτικό να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα εμπόδια και οι αγκυλώσεις και χωρίς προσωπικές στρατηγικές να γίνει συλλογική προσπάθεια για απεμπλοκή του ζητήματος. Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ξανά και τις ανησυχίες και προϋποθέσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του Σάρλιτζα:

  • η προσδοκώμενη άμεση επισκευή και θέση σε λειτουργία των Λουτρών να μην αναστείλει επ΄ αόριστον τον σχεδιασμό για αξιοποίηση και του ξενοδοχείου
  • εφόσον εξελιχτεί η υποδομή σε ολοκληρωμένο θερμαλιστικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών να μην εμποδίζεται η χρήση των λουτρών από κατοίκους των νησιών, μη διαμένοντες στο ξενοδοχείο.
  • η ανέγερση νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα και να γίνει με «πράσινα» χαρακτηριστικά.
  • ούτως ή άλλως το κτήριο του ΣΑΡΛΙΖΑ να προστατευτεί από κατάρρευση έως ότου προχωρήσουν οποιοιδήποτε άλλοι σχεδιασμοί

Παροχή κινήτρων για στελέχωση αγροτικών ιατρείων

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής να αναζητήσει διέξοδο στο θέμα της παρουσίας ιατρού στα πιο μειονεκτικά νησιά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το κίνητρο των 500 ευρώ τον μήνα σε μορφή επιδότησης της διαμονής και σίτισης ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα και να φέρει γιατρούς στα νησιά. Θα ήταν καλό να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τις δυνατότητες όμως που μας δίνει ο νόμος σήμερα το οικονομικό βάρος πέφτει στην περιφέρεια. Έστω και έτσι, σε θέματα υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις και δεύτερες σκέψεις οπότε συμφωνούμε με την πρόταση και προτείνουμε να δρομολογηθεί με ταχύτητα. Μια πρόταση τεχνικής φύσης είναι να υπάρξει συνεργασία με τους τοπικούς δήμους ή κοινότητες για να εξειδικευτούν οι όροι και τα κριτήρια επιλογής του παρόχου εστίασης και του παρόχου στέγης ή ακόμα καλύτερα να επιδιωχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παροχή του κινήτρου σε χρήμα κατευθείαν στους ιατρούς.

Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ.

Θετικά βλέπουμε την εκπόνηση και υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Όμως αυτό που περιμένουμε να δούμε, και έχει μεγαλύτερη σημασία από τις εξαγγελίες, είναι η αποτελεσματικότητα των δράσεων. Δυστυχώς η ιστορία από προηγούμενα προγράμματα, όπως το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ελλήνων Τσιγγάνων 2001-2008» δείχνει ότι οι οργανωτικές αδυναμίες, η περιστασιακή διάθεση πόρων και η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών αξιολόγησης και παρακολούθησης δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκαν πολλοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του σχεδίου που μπορεί να οδηγήσουν τους πόρους σε βαρέλι δίχως πάτο. Η περιφερειακή αρχή και η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή οφείλουν να ρίξουν σημαντικό βάρος στην αξιολόγηση των κινδύνων και να εκπονήσουν σχέδιο αντιμετώπισης. Δεν θέλουμε να δούμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου να υπάρχουν αναξιοποίητοι πόροι που θα καταλήξουν αντί να εκπληρώνουν τους στόχους του προγράμματος να κατευθύνονται σε παιδικές χαρές και άλλες εργολαβικού χαρακτήρα αναθέσεις για να μη χαθούν τα χρήματα και πέσουν οι δείκτες απορροφητικότητας.

Αυτό μάλιστα είναι ανησυχία για όλα τα επιχειρησιακά σχέδια. Ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος είδαμε θετικά την ύπαρξη των αιρεσιμοτήτων ως μια δικλείδα που θα εξασφαλίζει υλοποίηση προγραμμάτων βάσει στρατηγικής, σήμερα από τη συζήτηση που έγινε μας δημιουργήθηκαν επιφυλάξεις ότι ακόμα και αν υπάρχει ως προαπαιτούμενο ένα συμφωνημένο πλαίσιο στρατηγικής, αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθηθεί. Όμως με αυτή την κουλτούρα φοβόμαστε ότι η στρατηγική θα σχεδιαστεί επιπόλαια και στη λογική γραφειοκρατικής κάλυψης των τυπικών υποχρεώσεων ενώ οι δράσεις και τα προγράμματα θα μπορούν ενίοτε να είναι και αποσπασματικά προκειμένου να «τρέχουν» τα χρηματοδοτικά προγράμματα και να φαίνεται έργο. Θεωρούμε κρίσιμο να οι δράσεις να λειτουργούν μεταξύ τους ως σύνολο. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό, για τις δράσεις που προβλέπεται να έχουν διάρκεια, να υπάρχει η απαιτούμενη ροή χρηματοδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τη συνεχή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές υλοποίηση, λειτουργία και στελέχωση όπου απαιτείται. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφτεί και μια φάση αξιολόγησης των δράσεων στο τέλος του προγράμματος έτσι ώστε να προκριθούν σε επόμενα επιχειρησιακά σχέδια οι πιο επιτυχείς.

Συμφωνούμε και στηρίζουμε την πρόταση της κυρίας Κυρίτση για δημιουργία οργάνου κοινωνικού ελέγχου με συμμετοχή κοινωνικών φορέων με εξασφαλισμένη συμμετοχή των ΡΟΜΑ. Η επιτροπή αυτή πρέπει να ασχολείται όχι μόνο με την εξέλιξη των προγραμμάτων, αλλά να έχει άποψη και για τη ροή εκπόνησης των σχετικών προκηρύξεων στο βάθος της πενταετίας.

Άλλες προτάσεις έχουμε ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και ελπίζουμε να αξιολογηθούν. Δεν θα τις καταθέσουμε πάλι εδώ για οικονομία χρόνου.

Πέρα από την κριτική που ασκούμε σήμερα και από τις επιφυλάξεις που διατυπώνουμε, οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να ασκούμε τον έλεγχο που απαιτείται καθώς εξειδικεύονται και προκηρύσσονται οι δράσεις του σχεδίου.

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: