Ψήφισμα του Περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για το νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο

19/03/2014 στο 10:01 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 18.3.2014 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος μετά από πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Μπάκα και την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Νάσου Γιακαλή.

 ΨΗΦΙΣΜΑ

 Άλλοι επτά πρόσφυγες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των μεταναστών που χάνονται κάθε τόσο στο Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να περάσουν με κάθε μέσο στην Ελλάδα από τα Μικρασιατικά παράλια και από την Ελλάδα στην Δυτ. Ευρώπη.

Η πολύνεκρη νέα τραγωδία είναι ένα ακόμα επεισόδιο του δράματος που ζούμε στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Το βάρος της ευθύνης ανήκει σε όλους αυτούς που για συγκεκριμένα συμφέροντα αιματοκυλίζουν τους λαούς με πολέμους, εμφύλιες συρράξεις και από πάνω παριστάνουν και τους τιμητές.

Είναι οι «ισχυρές» χώρες της αποκαλούμενης Δύσης που για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων μιας αδίστακτης ολιγαρχίας του πλούτου, για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, κλείνουν τα μάτια μπροστά σε μία μεγάλη τραγωδία που εκτυλίσσεται χρόνια τώρα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εκτιμά, ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας για το ζήτημα και να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας σε μία πολιτική ασύλου που δεν θα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια μεταναστευτική πολιτική τέτοια που θα συμφιλιώσει τις αγωνίες και τα θεμιτά συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών, που θα είναι πολιτική για τον άνθρωπο αλλά και πολιτική που δεν θα εξουθενώνει τη χώρα υποδοχής.

Παράλληλα, είναι η ώρα να τεθεί ακόμα πιο έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναθεώρηση των συμφωνιών του Δουβλίνου ΙΙ και να δοθεί το δικαίωμα οι πρόσφυγες να επιλέγουν τη χώρα από την οποία θα ζητήσουν άσυλο και όχι να στοιβάζονται στη χώρα που φτάνουν πρώτα. Τέλος, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο δράμα των οικογενειών αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου, θα συμβάλλει παρέχοντας τις όποιες διευκολύνσεις χρειαστούν οι συγγενείς των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: