Έλεγχος λειτουργίας λατομείου εξόρυξης στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος, Πέζι Ικαρίας

07/03/2014 στο 10:50 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

 Image

Στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος στην Ικαρία βρίσκεται ένα λατομείο εξόρυξης που εκτείνεται σε αρκετά μεγάλη έκταση και λειτουργεί αρκετά χρόνια. Η θέση του λατομείου βρίσκεται, όπως φαίνεται και από τις δορυφορικές φωτογραφίες που επισυνάπτονται, πάνω από το χωριό Καρκινάγρι, στη στέψη δυο τουλάχιστον ρεμάτων τα οποία καταλήγουν στο χωριό. Η περιοχή του Καρκιναγρίου, υπενθυμίζεται, πλήγηκε ιδιαίτερα από τη μεγάλη βροχόπτωση του Οκτωβρίου του 2010. Δρόμοι και σπίτια καταστράφηκαν, μπαζώθηκε το λιμάνι, καταστράφηκε το γεφύρι πρόσβασης. Οι ζημιές ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως, τρία χρόνια μετά. Οι ζημιές σε όλη την Ικαρία από τη βροχόπτωση του 2010 εκτιμήθηκαν σε 13 εκατομμύρια ευρώ, και την αποκατάσταση τους έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

 

Η περιοχή, εκτός των άλλων, αποτελεί οικότοπο χαρακτηρισμένο σαν NATURA (ΖΕΠ) με το όνομα «Νοτιοδυτική Ικαρία GR4120005»

 

Με σχετική επιστολή που καταθέτει στην Περιφέρεια ο “Οικολογικός Άνεμος” ρωτάει:

α. Υπάρχει καταγγελία στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή της πρώην Νομαρχίας Σάμου για την ύπαρξη αυτού του λατομείου και αν ναι από πότε;

β) το συγκεκριμένο λατομείο λειτουργεί νόμιμα και αν ναι από πότε και με τι είδους περιβαλλοντική μελέτη;

γ) σε περίπτωση που το λατομείο λειτουργεί παράνομα, τι προτίθεται να πράξει η Περιφέρεια (έλεγχος, καταλογισμός προστίμων, κατάσχεση μηχανημάτων, αναζήτηση αστικής ευθύνης για τις προκληθείσες καταστροφές από τη θεομηνία του 2010, αποκατάσταση περιβάλλοντος).

 

Το ζήτημα των λατομείων είχε τεθεί από τον Οικολογικό Άνεμο με δύο παρεμβάσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2011 (παράνομη λειτουργία λατομείων στα νησιά του Βορ Αιγαίου και θεσμοθέτηση λατομικών ζωνών) χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση από την Περιφερειακή αρχή. Αποτελεί ζητούμενο η ανάπτυξη λατομικών ζωνών στα νησιά του Βορ. Αιγαίου, ζωνών που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες και χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό περιβάλλον.

 

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: