Λειτουργία ελαιοτριβείων στη Λέσβο. Να πάρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, την κατάσταση στα χέρια τους!!

07/11/2013 στο 3:20 μμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

541129_10151402493840784_2085905491_n

Παρέμβαση στη συνάντηση του συλλόγου ιδιοκτητών ελαιοτριβείων και της ΕΑΣ Λέσβου έκανε ο ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στη Λέσβο.

Κατά την παρέμβαση του ο Μιχάλης Μπάκας αναφέρθηκε στην καταγγελία που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο για την διάθεση κατσίγαρου σε χείμαρρο της περιοχής της Ευρειακής στον Κόλπο της Γέρας. Το ζήτημα είχε τεθεί από τότε, καθώς υπήρχε πίεση από ανθρώπους του τουριστικού τομέα της περιοχής, ώστε να μην τρέχουμε πάλι την τελευταία στιγμή να λύσουμε το πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι ο κατσίγαρος είναι φυσικό προϊόν, αλλά το πρόβλημα είναι ζήτημα συγκέντρωσης του αποβλήτου και ακόμα και εάν δεν πέθανε κανένας από κατσίγαρο σίγουρα κανένας μας δεν θα κάνει μπάνιο σε μια παραλία με μαύρα νερά από τον κατσίγαρο.

Το ζήτημα δεν είναι να περάσει και φέτος η χρονιά κουτσά στραβά, αλλά να δούμε την ουσία του προβλήματος της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Tα τελευταία 15 χρόνια συζητείται το πρόβλημα αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα εμπρός. Αντί αυτού, οι παραγωγοί, οι ελαιοτριβείς, παρακαλάνε τον κάθε Νομάρχη, τον κάθε Περιφερειάρχη να κάνει τα στραβά μάτια για να τους δώσει άδεια να λειτουργήσουν, ενισχύοντας ένα πολιτικό αλισβερίσι χωρίς τέλος. Και αυτό δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται και σήμερα. Υπάρχουν ελαιοτριβείς οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις και προσπάθειες για να μειώσουν τη βλάβη τους στο περιβάλλον στη Λέσβο αλλά και σε άλλα νησιά όπως τη Σάμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα.

Θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοτριβείς να σταματήσουν να είναι παθητικοί αποδέκτες και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προχωρήσουν σε συμπράξεις, σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων ώστε να γίνουν κύριοι του προϊόντος τους και να μην εξαρτώνται από κανέναν. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: