Κοινόχρηστα ποδήλατα σε Λέσβο και Χίο, άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τα νησιά μας;

08/08/2013 στο 10:02 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

9_sep 2010 044bbbbb

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου απέστειλε ο Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Μιχάλης Μπάκας σχετικά με τη μη χρηματοδότηση προμήθειας αυτοματοποιημένου συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Λέσβο και Χίο. Το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου στην συνεδρίασή του αρ.52 ενέταξε προς χρηματοδότηση 167 έργα σε δήμους όλης της χώρας. Δυστυχώς εξαιρούνται της χρηματοδότησης τα συστήματα δημόσιων ποδηλάτων, μεταξύ αυτών και οι προτάσεις των Δήμων Λέσβου και Χίου στο βόρειο Αιγαίο.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί στα νησιά μας η χρήση του ποδηλάτου από εκατοντάδες συμπολίτες μας. Η χρήση του ποδηλάτου στις πόλεις μας έχει περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στα νησιά μας αυξάνονται. Σε πολλές περιπτώσεις τα ατυχήματα, η ρύπανση, ο θόρυβος και οι καθυστερήσεις αυξάνουν και οι πόλεις χάνουν κεφάλαια και επισκέπτες. Η φυσιογνωμία τους αλλοιώνεται και η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται. Ενώ το αυτοκίνητο στα κέντρα των πόλεων μας εμποδίζει τη λειτουργία της πόλης και την οικονομική της ανάπτυξη, το ποδήλατο δείχνει να είναι η λύση για την ανακούφιση της πόλης από τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Τα ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας αποτελούν θέματα αιχμής στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-20. Τα συστήματα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων είναι προγράμματα ενοικίασης ποδηλάτων που τυγχάνουν τα τελευταία χρόνια μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ευρώπης αλλά και της Βορείου Αμερικής. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε ρυπαίνει μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο. Η χρήση τους σε Μυτιλήνη και Χίο θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στον κυκλοφοριακό φόρτο των πόλεων και μπορεί να αποτελεί πιλοτική εφαρμογή για επέκταση του συστήματος και σε άλλες πόλεις των νησιών μας.

Δυστυχώς όμως με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι δεν χρηματοδοτούνται τα συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων σε Λέσβο και Χίο, παρόλο που απ’ότι γνωρίζουμε τα νησιά μας δεν έτυχαν ποτέ άλλης χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητείται από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση των πράξεων αυτών για Λέσβο και Χίο και είναι απαραίτητη η άμεση κινητοποίηση και των δήμων μας ώστε να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τα νησιά μας!!!

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: