Λειτουργία ελαιοτριβείων στη Λέσβο, ας ξεκινήσουμε σήμερα να λύσουμε το θέμα για να μην τρέχουμε για μια ακόμη φορά την τελευταία ώρα

16/04/2013 στο 8:51 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

 

ImageImage

Ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ Μάρκου και το τμ. Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορ Αιγαίου έθεσε ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου, για το ζήτημα της λειτουργίας των ελαιοτριβείων στη Λέσβο. Αφορμή αποτέλεσε η εικόνα που εμφάνιζε χείμαρρος που καταλήγει στην περιοχή της Ευρειακής στον Κόλπο της Γέρας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Όπως βλέπετε και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες μέσω του χειμάρρου διοχετεύονται στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες αποβλήτων ελαιοτριβείων δημιουργώντας μια ανυπόφορη για τους επισκέπτες της περιοχής δυσοσμία πέρα από το περιβαλλοντικό και αισθητικό μέρος του ζητήματος. Μέσα στην θάλασσα σε ακτίνα περίπου 50 μέτρων από το σημείο εκβολής είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της απόθεσης των αποβλήτων. Καθώς ο καιρός είναι καλός, η τουριστική περίοδος ξεκινά και κάποιοι συμπολίτες μας ξεκινούν να κολυμπούν στη θάλασσα, το ζήτημα αφορά και τη δημόσια υγεία.

Με την παρέμβαση του ο Μιχάλης Μπάκας καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τη λειτουργία των ελαιοτριβείων της περιοχής που διοχετεύουν τα απόβλητα τους στον συγκεκριμένο ποταμό. Παράλληλα ζητείται από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ Μάρκου να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής για την επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στη Λέσβο έτσι ώστε να μην φτάσουμε και πάλι στο Νοέμβριο και δοθούν προσωρινές άδειες λειτουργίας στα ελαιοτριβεία, κάτι που γίνεται για πολλά χρόνια.

Ο Μιχάλης Μπάκας δήλωσε για το θέμα: «Η πολιτική κάλυψη που επί χρόνια έδινε στο παραπέντε η Νομαρχία Λέσβου στα ελαιοτριβεία ώστε να λειτουργούν ρυπαίνοντας, και συνεχίζει να δίνει τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Παίρνουμε την πρωτοβουλία και θέτουμε το ζήτημα σήμερα, έτσι ώστε να έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε και να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση του σε λίγους μήνες που θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος. Περιμένουμε πλέον την ανταπόκριση της περιφερειακής αρχής για την ορθή  λειτουργία των ελαιοτριβείων σε όλα τα νησιά μας σύμφωνα με τις αρχές του Νόμου και της περιβαλλοντικής επιστήμης«.

 

 

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.