ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο για την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης

04/04/2013 στο 4:17 μμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Ανακοινώθηκε ότι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ θα συνεδριάσει την 8η Απριλίου 2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.00 πμ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για  γνωμοδότηση επί του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (www.pvaigaiou.gov.gr, / «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ»).

 

Ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο χαιρετίζει την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης. Η Επιτροπή αυτή ήταν επιταγή του Καλλικράτη, όμως  συγκροτήθηκε και αρχίζει τη λειτουργία της με καθυστέρηση δυο χρόνων.

Ο συνδυασμός μας είχε ζητήσει από την αρχή της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) τη θεσμοθέτηση αυτής της σημαντικής επιτροπής, θεωρώντας ότι αποτελεί σημαντική καινοτομία για την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, σε όλη τη χώρα, η ίδια η αυτοδιοίκηση ευθύνεται γιατί κωλυσιέργησε και στις πλείστες των περιπτώσεων δεν θεσμοθέτησε καν την Επιτροπή Διαβούλευσης σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

Υποστηρίζουμε ότι πολλά ζητήματα που απασχόλησαν το ΠΣ θα έπρεπε να είναι και θέματα της Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να υπάρχει στήριξη του ίδιου του ΠΣ, όπως για την τουριστική πολιτική, για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, για τη μεταφορά των μαθητών, για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, για το χωροταξικό, για την πολιτική προστασία, για το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας κλπ.

Υποστηρίζουμε επίσης, στα πλαίσια του συμμετοχικού προϋπολογισμού η Επιτροπή Διαβούλευσης θα μπορούσε να διαχειρίζεται ένα ποσοστό του προϋπολογισμού και να προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς την Περιφέρεια. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε  ότι στα θέματα των θεσμών  υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, για την οποία η αυτοδιοίκηση φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης.   

 

Η Περιφ. Επιτροπή Διαβούλευσης Βορείου Αιγαίου έχει 56 μέλη που κατανέμονται ως εξής:

7 φορείς εμβέλειας περιφέρειας, 9 δήμαρχοι, 21 φορείς και 20 πολίτες από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ).

Αναλυτικά, εκτός των 9 δημάρχων και των 7 περιφερειακών φορέων, οι εκπροσωπήσεις φορέων και πολιτών ανά ΠΕ είναι οι εξής:

·         ΠΕ Λέσβου. Λέσβος: Φορείς 10 πολίτες 10

·         ΠΕ Χίου. Χίος: Φορείς 6 πολίτες 4, Οινούσες: φορείς 0 πολίτες 0, Ψαρά: φορείς 0 πολίτες 0.

·         ΠΕ Σάμου Φορείς 3 πολίτες 4

·         ΠΕ Λήμνου. Λήμνος: Φορείς 2 πολίτες 1, Αγ. Ευστράτιος: Φορείς 0 πολίτες 0.

·         ΠΕ Ικαρίας. Ικαρία: Φορείς 1 πολίτες 1, Φούρνοι: Φορείς 0 πολίτες 0)

Επομένως, εκτός των δημάρχων, η ΠΕ Λήμνου συμμετέχει με 3 εκπροσώπους στους 56,  η ΠΕ Ικαρίας με 2 εκπροσώπους, ενώ οι Δήμοι Αγ. Ευστρατίου, Οινουσών, Ψαρών και Φούρνων δεν έχουν κανένα φορέα ή πολίτη στο όργανο και συμμετέχουν μόνο με τους αντίστοιχους Δημάρχους. 

 

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: