Η υγεία, η παιδεία, η τοπική παραγωγή, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, οι μεταφορές και το γεωγραφικό χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας

02/07/2012 στο 10:06 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε


Στη δήλωση μου για το νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ Μουσουρούλη[1] στις 22/06/2012 αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει η Λαϊκή Συσπείρωση[2].

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση κατάλαβε τη δήλωσή μου ως «ύμνο» και όχι ως έναν πήχη που τέθηκε ψηλά, και στέκομαι στο πολύξερο ύφος της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης που αρχίζει με τη φράση «Ο κ. Γιαννίρης αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ορισμένα πολύ απλά πράγματα». Με ενημέρωσαν λοιπόν και ενημέρωσαν ταυτόχρονα και τους νησιώτες ότι οι νησιώτες είναι καλύτερα χωρίς Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και ότι δεν υπάρχουν μέτρα σε όφελος των νησιωτών όσο η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι στην εξουσία.

Ο Οικολογικός Άνεμος έχει εκφράσει τις θέσεις του για τις Ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο, για τον Κατράρη, για της Κόρης το Γεφύρι και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Επίσης, για τον Οικολογικό Άνεμο η νησιωτικότητα είναι κεντρική προγραμματική έννοια, που είναι μάλιστα και Συνταγματική επιταγή. Έχει γεωγραφική και όχι ταξική υπόσταση που μάλιστα η Λαϊκή Συσπείρωση τη συνδέει  αποκλειστικά με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Είναι έννοια που σχετίζεται με την υγεία, την παιδεία, την τοπική παραγωγή, τον τουρισμό, τη λειτουργία των υπηρεσιών, τις μεταφορές κλπ.

Επίσης, ο Οικολογικός Άνεμος έχει εξηγήσει επαρκώς και ο κ. Κόρακας το έχει πληροφορηθεί επανειλημμένα από εμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι συγκεκριμένα μεγάλα και καπιταλιστικά συμφέροντα που συνδέονται με τους στεριανούς οδικούς άξονες δεν επιθυμούν την ύπαρξη της Εγνατίας του Αιγαίου, γιατί δεν θέλουν να απορροφηθούν κονδύλια για τις  απαιτούμενες υποδομές των νησιών και τη σωστή λειτουργία ενός τέτοιου άξονα από τη Μακεδονία-Θράκη μέχρι την Κρήτη. Αυτά τα συμφέροντα έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για την αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για αυτά τα συμφέροντα ποτέ δεν υποστήριξαν συγκροτημένες πολιτικές για τη νησιωτικότητα και μάλιστα έβαλαν στο μνημόνιο ακόμη και την εξομοίωση του ΦΠΑ των νησιών.

Η Δήλωσή μου κατέληγε: «Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με προτάσεις σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά θα σταθούμε και κριτικοί όπου χρειάζεται, με μόνο γνώμονα το καλό των νησιών μας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση λοιπόν είναι αντίθετη με το αίτημά μας προς τον νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου να συνεχίσει το έργο που είχε κάνει όταν ήταν στην Κομισιόν για την ανάδειξη των προβλημάτων του νησιωτικού χώρου στην υγεία, την παιδεία, στις υπηρεσίες, την τοπική παραγωγή, τον τουρισμό και την ίση μεταχείριση στις μεταφορές.

Είναι αντίθετη με το αίτημά μας για βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών μας.

Είναι αντίθετη με το αίτημά μας να λύνονται τέτοια προβλήματα μέσω της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020 της ΕΕ.

Αν δεν είναι αντίθετη τότε είναι αδιάβαστη για τη νησιωτικότητα και τυφλωμένη από απλοϊκές λογικές του μαύρου-άσπρου.

Ή στραβός είν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Ηλίας Γιαννίρης

Επικεφαλής του Οικολογικού Άνεμου στο Βόρειο Αιγαίο

 


[2]H απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:  http://www.fotis-agoules.blogspot.gr/2012/06/blog-post_2730.html

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: