Δεν πέρασε η μεθόδευση του ΥΠΕΚΑ για «σαλαμοποίηση» των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της ΡΟΚΑΣ στα νησιά Λέσβο, Χίο και Λήμνο.

28/05/2012 στο 11:39 πμ | Αναρτήθηκε στις Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε


Κοινή δήλωση των περιφερειακών συμβούλων Βασ. Τεντόμα και Ηλ. Γιαννίρη

 

Μυτιλήνη, 28 Μαΐου 2012

 

Μετά από ισχυρές αντιδράσεις τοπικών φορέων και ΜΚΟ αλλά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η εταιρία ΡΟΚΑΣ – Ibedrolaπαραδέχεται πλέον ότι δεν υπάρχει πληρότητα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είχε καταθέσει και ζητά την εξ αρχής έναρξη της διαβούλευσης μόλις καταθέσει τις μελέτες που λείπουν.

 

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΥΠΕΚΑ που υπέβαλε στην Περιφέρεια για διαβούλευση τις ελλιπείς μελέτες. Ο τ. υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου,φαίνεται ότι επιδίωκε να αποσπάσει μια κατ’ αρχήν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επίπτωση των εκατοντάδων ανεμογεννητριών των τριών νησιών στην ορνιθοπανίδα. Τα νησιά του Β. Αιγαίου αποτελούν μεταναστευτικό πέρασμα των πουλιών από την Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη και οι Ορνιθολογικές μελέτες είναι απολύτως απαραίτητες για να εκτιμηθούν με πληρότητα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι απαιτούνται επιπλέον και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καλωδιακή ζεύξη των νησιών μεταξύ τους και με την Εύβοια και ότι δεν υπάρχει πληρότητα και σε αυτό το σκέλος των μελετών.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Τεντόμας (Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό) και Ηλίας Γιαννίρης (Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο) χαιρετίζουμε τη μικρή αυτή νίκη της απόσυρσης της διαβούλευσης και της επανέναρξής της μόλις υπάρχει πληρότητα μελετών, (συμπεριλαμβανομένων, όπως επισημάναμε παραπάνω, και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καλωδιακή ζεύξη των νησιών μεταξύ τους και με την Εύβοια).

Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε την παντελή σχεδόν  απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης των τριών νησιών για το θέμα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας (εξαιρουμένης μίας εκδήλωσης στην Χίο, που άλλωστε πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση ενεργών πολιτών του νησιού).

Με την ευκαιρία λοιπόν της παράτασης του χρόνου διαβούλευσης, λόγω μη πληρότητας των μελετών, θεωρούμε απαραίτητο άμεσα η Περιφέρεια να ξεκινήσει την οργάνωση εκδηλώσεων κεντρικά σε κάθε νησί αλλά κυρίως στις περιοχές όπου τοποθετούνται τα αιολικά πάρκα, ώστε να γίνει ολόπλευρη ενημέρωση για μια τεράστιων διαστάσεων επένδυση, για την οποία κυριολεκτικά ο κόσμος βρίσκεται σε πλήρες σκοτάδι.

 

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ακόμα ανοικτό και θα επανέλθουμε.

Advertisements

Σχολιάστε »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Entries και σχόλια feeds.

Αρέσει σε %d bloggers: